Comments

26/08: FILM

Thank you for smoking
Täname suitsetamast
2005

Võin julgelt alustada öeldes, et seda filmi ei ole saatnud suur reklaam, enamik pole sellest kuulnudki ja ma ei oodanud seda nädalaid/kuid ette. Valmimisaastaks on 2005 ja see on ilmselt see koht, kus võiks vaadata meie filmilevi juhtide poole ja küsida: "Miks nii kuradi hilja?" Või siis on selle kinodesse jõudmine lihtsalt aega võtnud.
Tegu on satiirilise komöödiaga, mille sisu ei ole just raske kokku võtta. Film räägib lihtsalt ühe loo tubakafirmade esindusnäost ja PR-mehest Nick Naylorist, kes omasõnu on andekas rääkimises ja seda ka suurima heameelega teeb, põrmustades avalikkuse ees verbaalselt kõiksugu tervisekaitsjaid ja suitsetamisvastaseid. Selle kõrvalt tuleb tal olla isaks lahutatud abielust pärit pojale.
Juba pealkirja vaadates ütleb esimene eelaimdus, et tegu on kas suitsetamispropagandaga või siis suitsetamisvastase propagandaga. Võin kohe ette öelda, et kuulsa Ivan Reitmani(Ghostbusters) poja Jason Reitmani debüütfilm suudab osavalt kalduda nii ühele kui teisele poolele, jäädes siiski pidama enamvähem keskele ja sisaldades palju ebamugavat või siis ka vähem ebamugavat tõde nii suitsetajatele kui selle tegevuse vihkajatele.
Tegelased jaotuvad kahe äärmuse vahel märksa selgemalt. Peaosalist mängiv Aaron Eckhart saab suurepäraselt hakkama, talle kirjutatud tekst on lihtsalt kuld. Sama hea rolli sooritab tema veidi apaatset, aga üha enam isasse kiinduvat poega mängiv Cameron Bright. Kuulsamatest näitlejatest teevad kaasa William H. Macy (Fargo, Magnolia) suitsetamisvastase senaatorina ja Robert Duvall (The godfather, Apocalypse now) tubakaäri vaimse liidrina.
Film haarab vaataja kohe alguses suurepärase dialoogi ja vaimukate mõtteavaldustega. Kuigi vahepeal tundub, et justkui aeglustataks tempot ja lõpus jääb ehk teravusest natuke puudu, suudab film lõpuni püsida leidliku ja uudsena. Peale Bulworthi ei ole ühes komöödias igatahes niipalju tõtt välja pritsitud. Pooleteise tunni jooksul käiakse läbi rida ühiskonna valupunkte - muidugi peamiselt suitsetamisega seonduvaid, nagu terviseprobleemid, reklaam, müük alaealistele, propaganda, äri ja manipulatsioon, aga ka kogu korporatiivset "osta ja müü" ühiskonda puudutavaid tegureid nagu relvad, alkohol, press, filmindus, popkultuur, kool, USA välispoliitika, laste kasvatamine jne jne, kõike ei saa ilmselt siin kokku võtta.
Arvestades, kui aktuaalne ja jätkuvalt kõikihõlmav filmi teema tegelikult on, võiks siin olla taimelava veel hulga tabavamale komöödiale, sest filmi tempot tõmbab kõvasti alla liigselt tavapärasusse kalduv isa-poja lugu. Sellegipoolest ei muutu miski tüütavaks, naerma suudetakse ajada pidevalt. Film ise on mõttetihe ja intelligentne, kuigi nagu juba väljendatud, arenguruumi oleks veel kõvasti.
Igatahes on tegu suure sammuga edasi keskmisest noortekomöödiast või siis koledasti seksistlikusse huumorisse kalduvast alternatiivnaljafilmindusest. Võib vist julgelt öelda, et maha on saadud seni aasta parima meie kinodes linastuva komöödiaga.
Kokkuvõtteks: lausa dokumentalistlik ja mitmeid äärmusi kompav film omab endas tohutut potentsiaali, kuid lõpetab suheliselt rahulikul, peresõbralikul ja leebel joonel, esitamata süüdistusi ega etteheiteid, moraalitsemata, koolilikule õpetlikkusele pretendeerimata. Sellegipoolest tasuks filmist nii mõndagi kõrva taha panna nii neil, kes ei suuda elada tunnikest ilma suitseva eneseväljenduseta, kui ka neil, kes esimestel kuidagi end väljendada lubada ei taha.
Soovitan: minge kõik vaatama.

4+

Comments made

Väga hea arvustus :). Valmimisaasta on filmil vist siiski 2006... vähemalt plakati järgi küll. Ja IMDB on märkinud 2005. Imelik. Aga mind paneb imestama hoopis see, et film pole siiamaani DVD peal välja tulnud, millest on muidugi maru kahju, sest nii ma ei saagi seda südamerahus tõmmat... ee... poest osta ja kodus vaadata. Tundub aga päris hea film olevat. Jään DVD'd ootama.
26/08 05:00:42
jep... lihtsameelne , kergelt ignorantne ja ülimalt kerge. Tõenäoliselt ka nende omaduste pärast oligi jalgadeta intellektuaalselt andekal eluaegsel burgeridieedil maasturisõbrast Nascar´i(tm) nokamütsiga , rasvaplekilise ja tuhase hallika maikaga , vasakus käes Budweiser (light) ja parem käsi lihtsalt püksis , ümber maika ilus ja läikiv 7.62 × 51 mm-stest padrunitest koosnev kuulivöö - keskmine ameeriklane , maksma 4* rohkem kui filmi eelarve oli. Ei välista , et rahule jäi ka tema armas poeg - kelle intelligents ja poliitiline teadvus lõppeb ja algab kõige sellega , mida Hr.Michael Moore välja ütleb. Tema seljas on t-särk Cannabis sativa lehekesega kus all suur kiri "legalize" ja ees sõna "fuck :" millele järgnevad kõik mis talle ei meeldi. Neid on kolm. Üheks on üks dementne onu. Teiseks ja kolmandaks on nähtused , mis on A.Ü.-dest teinud selle võimsa tõpra , kes see praegu on (ja mõneks ajaks jääb). (köhh-köhh-köhh)
Aga tõesti , hea film ameerika satiiri/komöödia taset arvestades. 4+ oleks igati õiglane.
29/08 19:25:40

Add comment

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it