Comments

01/01: Parimad plaadid 2006

Minu superobjektiivsubjektiivselt valitud aasta 10 parimat plaati ja lugu aastast 2006. Valitud umbes 50 parema plaadi seast sel aastal. (ei, ma ei kuula träna ja räppi, niiet neid artiste siit ei leia)

Esiteks võin ma öelda, et mitmed head plaadid jäid kümne parema seast napilt välja. Arvestades, kui hea muusikaaasta oli Eestis, tuleks ära mainida Kosmikute "Pulmad ja matused", No big silence'i "War in wonderland", Dagö "Joonistatud mees", J.M.K.E. "Mälestusi Eesti NSV-st" ja Psychoterrori "Anarhia ja dekadents". Dagö plaat oli vaatamata headusele pigem pettumus - aasta üllatuseks võib lugeda NBSi, sest nii löövaid lugusid eesti metal-scene'lt ei ootaks.
Välismaistest ilmunuteks jäävad esikümnest napilt välja näiteks Muse'i "Black holes and revelations", Placebo "Meds", Iron maideni "A matter of life and death", Belle and Sebastiani "The life pursuit" ja Johnny Cashi testament maailmale, "American V - a hundred highways", üks väga eriline album.
Aga minu 10 lemmikut on:

10. Rocket ride - Edguy
Võimas metalooper ohtra vahelduse ja paljude meeldejäävate meloodiatega.
pärlid: Sacrifice, Save me, Trinidad

9. No love lost - The rifles
Briti järjekordne energiline indieartist, ei midagi revolutsioonilist ega innovatiivset, aga lihtsalt lahe muusika, aasta teine parim debüüt.
pärlid: Local boy, Robin Hood

8. Tales along this road - Korpiklaani
Soome humppa-metali uue lipulaeva, viimast Rabarocki väisanud etnomõjutustega Korpiklaani kolmas kauamängiv. Korpiklaanit on kirjeldatud, kui kampa purjus madruseid karjumas sajatusi mingis tundmatus võõrkeeles. Ega väga mööda ei lähe, aga plaat on super!
pärlid: Rise, Kirki

7. On an island - David Gilmour
Pink Floydi kitarristi sooloplaat trumpab üle enamuse PFi loomingust, olles kindlasti selle sajandi kõige chillim album - midagi sellist, mida palju ei kuula, aga mida kuulates jõuate te tõesti kusagile palmisaarele.
pärlid: On an island, aga kõik on ühtlane üks pikk rahustav lugu

6. Under the iron sea - Keane
Kuuldavasti kitarri mitte kasutav bänd astub oma teise albumiga suure sammu edasi mitte olemaks vaese mehe Coldplay ning on maha saanud tervikliku ja ilusa albumiga, millelt nii mõnigi meloodia kuulub aasta parimate sekka. Coldplay X&Y tasemest jääb ometi kõvasti puudu.
pärlid: Nothing in my way, Crystal ball

5. Whatever people say I am, that's what I'm not - Arctic monkeys
Aasta parim debüüt ja absoluutne suurüllatus - briti indie uus suur kuulsus. Arctic monkeys on lihtne, robustne, humoorikas ja eneseirooniline - ometi on ta energilisem kui Franz Ferdinand ja kõvasti siiram ning lihtsam kui Bloc Party, Editors jt uued hinnatud indie artistid.
pärlid: I bet you look good on the dancefloor, Still take you home, From the ritz to the rubble

4.Unenäopüüdjad - Allan Vainola
Vennaskonna ja Metro Luminali kitarristi teine sooloplaat - kümne looline nukker dialoog maailmaga. Liigutav, ilus, rahulik, nostalgiline - väga eriline album, millesse tuleb sisse elada, rahulikult kuulata, kaasa mõelda.
pärlid: Odekolonn, Pilet tundmatusse, aga ilmselt kõik lood plaadil

3. Stadium arcadium - Red hot chili peppers
Seda 2CD-list plaati ei saa järjest läbi kuulata - siin on liiga palju liiga erinevat materjali. Tõsi, see ei ole enam see ootamatu ja revolutsiooniline RHCP, mis kümme aastat tagasi, aga siin on küpsed meloodiad ja kamalaga pophitte. Jah, plaat on liiga pikk, aga samas üllatavalt ühtlane ja eraldi playlisti võttes on siin ikka kuradi palju suurepäraseid lugusid.
pärlid: Snow (Hey Oh), Made you feel better, Dani California

2. Scream - Melody club
Retro, disco, pop, kergelt tümpsuv, aga kuratlikult kummitav ja uskumatult haarav - Melody clubi kolmas album ei jää sugugi alla eelmisele kahele ning võtab oodatult oma koha aasta paremikus - isegi paari loo madal tase ei suuda rikkuda seda elamust, mille pakuvad pikaks ajaks kummitama jäävad hitid.
pärlid: Destiny calling, Fever fever, Evil thing

1. The winter wake - Elvenking
Juba aasta alguses ilmunud itaalia meloodilise folkmetalbändi Elvenkingi kolmas täispikk kauamängiv on suutnud püsida playlistis kõik järgnevad kuud ja püsib ka järgmisel aastal. See album on võimas, ääretult terviklik, ilus, vaheldusrikas ja uskumatult leidlike meloodiakäikudega - just viiul teeb selle bändiga imesid ja annab kitarribassitrummivokaalimetalile hoopis uue noodi, tõstes albumi ajastul, mil vaid vähemtuntud metal-artistid viitsivad greatestite ja live-DVDde asemel uue loominguga tegeleda, aasta parimaks plaadiks.
pärlid: Swallowtail, The wanderer, March of the fools







Aasta kümme parimat muusikapala:

Dagö - Muusik
Agent M – Šokolaad
Melody club – Destiny calling
Melody club – Fever fever
Allan Vainola – Odekolonn
Elvenking – The wanderer
Tanel Padar & The Sun – Võta aega
Iron maiden – Different world
No Big Silence – War in wonderland
Red Hot Chili Peppers – Made you feel better

Eelmiste aastate parimad plaadid (sulgudes teised märkimisväärsed)
2000 - Brave new world - Iron maiden
2001 - Mutter - Rammstein (Amelie(OST) - Yann Tiersen)
2002 - Toiduklubi - Dagö (A rush of blood to the head - Coldplay, Music machine - Melody club)
2003 - Mustale merele - Sõpruse puiestee (Hiired tuules - Dagö)
2004 - Franz Ferdinand - Franz Ferdinand (XX sajandi lapsed - Sõpruse puiestee, Face the music - Melody club, Hiiekoda - Metsatöll)
2005 - X&Y - Coldplay (Back to Bedlam - James Blunt)

Comments made

*clapping hands*
Absoluutselt kõige täpsesse numbrilisse paremusjärgsesse järjekorda panemise meistrilt suurepärane aastalõpusooritus.
03/01 21:44:34
Minu muusikavisiooni kohaselt peaks aasta parima albumi tiitli pälvima Iron Maideni juba kes-teab-mitmes kauamängiv - "A Matter of Life and Death".

Sel aastal sai ka Maideni kontserdil käidud, mis oli korraldatud plaadi promomiseks. (y)
21/01 16:40:12
Tagantjärele ma pean ütlema, et vaatasin täiesti mööda Joe Satriani Super colossalist.

Melody clubi ja Keane'i hindasin ehk natuke üle.
25/03 16:51:48

Add comment

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it