Comments

02/05: FILM

Scary movie 4
Õudne film 4
2006

Alustuseks võin ma öelda, et ei oodanud sellelt filmilt kunagi väga palju. Ei ole tegelikult üheltki osalt oodanud, sest tegu on siiski koomika esteetilise põhjakihiga. Kõik naljad baseeruvad kellegi/millegi mõnitamisel, rusikaga näkku, jalaga perse, kurikaga munadesse huumor on olnud kõigis osades veidi häirivalt tähtsal kohal. Kõige selle kõrval pean ma ka tunnistama, et olen kolme esimese osa ajal kinos enamuse filmidest naernud.
Esimene osa oli terav ja pilkav paljude rassi- ja homonaljadega, põrutades tabavalt oma irvitava pitseri kogu noorte õudusklassikale. Kui tundus, et esimesest osast rõvedamaks minna ei saa, saabus teine osa, kust oli muidugi kadunud üllatusmoment, aga mis ometi pani naerma. Peale pikka pausi saabus legendaarse "Palja relvaga" lavastaja Jerry Zuckeri käe all kolmas osa, kus oli veelgi vähem sisu, veelgi enam paroodiat, rohkem tavalisi klišeenalju ja vähem väga madalat huumorit.
Nüüd on siis kinodesse jõudnud neljas osa, mis pilab eelkõige War of the worlds'i, The village'it, The grudge'i ja Saw'd. Kahjuks ei suuda neljas aga enam midagi pakkuda. Tegu on justkui odava meelelahutusega. Muidugi on arusaadav, et muud ei ole ka taotletud, aga sellegipoolest ei ole tihti ka paroodia omal kohal, püüdes ilkuda kõige populaarse kallal, mõtlemata, kus seda siiski mitte teha võiks. Film algab paljulubavalt ja peab ära märkima, et nii Saw, Brokeback mountaini kui Million dollar baby pilamine on õnnestunud üle ootuste hästi. Kahjuks mõjub kogu tervik ka eelteadmisega, et midagi peale sketšiseeria oodata ei ole, kuidagi nõrgalt ja mannetult. Kolmas osa ei pakkunud midagi erilist, kuid oli meelelahutuslikult hea, esitades vägagi vaimukat naljaversiooni Matrixist, Signsist, 8 mileist, aga seekord lihtsalt ei aja enam niivõrd naerma.
Ka tunnistades fakti, et tänapäeva USA huumor seisabki vaid pilamisel, mõnitamisel ja nn "lollidel" naljadel, peab mainima, et Scary movie 4 jääb väga paljudest sama žanri esindavatest komöödiatest maha. Kahjuks kohe üsna palju.
Fakt on see, et USA huumori huvilistel soovitaksin laenutada uuematest filmidest Just friends või Eurotrip. Või siis vaadata uuesti esimest kolme osa. Samas on tegu ka sellise üllitisega, mida ma hoolimata oma madalale hinnangule ei soovita vaatamata jätta. Positiivsemal noodil võin ma lisada, et naerukohtadest siiski ka suurt puudust ei tule ja film on meeldivalt lühike, jättes kinosaalist väljujale (tänu tabavale Tom Cruise'i interpretatsioonile lõpus) hea tuju. Kuigi kindlasti ka mõtte, kui palju parema paroodia võiks tänapäevasest USA massitoodangust saada.

2+

Comments made

No comments yet

Add comment

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it