Comments

07/10: 07.10.07 - Oktoobrikuu esimene nädal

Väike vahekokkuvõte elust-olust.

Reedel oli õpetajate päev. Pärast retsimisele mitteilmumist anti mulle lausa hõbekandikul võimalus veel ühest traditsioonist kõrvale hoida ja lihtsalt kodus magada, aga seekord läks teisiti. Seega andsin kaks tundi esimesele ja ühe üheksandale tüdrukute klassile. Mitte üksi, muidugi.
Esimese klassi lastega (kelle seas oli ka klassijuhataja tütar) ei pidanud mina peaaegu midagi tegema, klassiõde Maria sai nendega lihtsalt fantastiliselt hakkama. Kahe tunniga oli temast saanud neile tõeline ema, samas kui mina olin endiselt tõsine võõras mees nurgas. Ega ma väikeste lastega ninnu-nännutades endale tõsiseltvõetav ei ole ka. Klassiõed see-eest olid kõik vaimustuses, kui armsad need väikesed lapsed on. Ausalt öeldes oleks mina kooli juhatuse asemel lasknud peale tunde kõik tüdrukud läbi otsida, küllap võttis nii mõnigi endale koolist paar väikest last jope siseküljele teibituna kaasa.
Kui esimene klass tegi kõike meie sõna järgi, siis kaheksa aastat vanematega oli hoopis teine ooper. Sain mingi ettekujutuse reaalaineõpetaja elust astudes klassi, kus kedagi ei huvita aine ja keegi ei oota karvavõrdki mingit koostööd. Aga võlusõnad 'tänase tunni teemaks on alkohol' tegid oma töö - tüdrukud muutusid tähelepanelikuks. Tegime neile küsitluse alkoholi kohta. 6 küsimust - tarbimisest, reklaamist ja niisama arvamustest. Puhtalt minu sotsiaalanalüütiline huvi - lubasin neile millalgi kokkuvõtte ka teha.

Viimane prantsuse keel oli tore - degusteerisime erinevaid võõramaiseid šokolaade. Kuigi paratamatult tekkis mõte, et ehk on tegu mingisuguse prantsuse firma inimkatsetega. Järeldused tehakse järgmises tunnis, kui loetakse kokku, paljud õpilastest veel elus on.
Järgmine kord võiks näiteks prantsuse sigarette proovida.
Teemaks olid internetileheküljed ja pidime prantsuse saitide seast valima neid, mis ka Eestis ära kuluks. Näiteks oli seal internetilehekülg füüsiliselt halvatutele ja nii edasi. Mõtlesin siis natuke, mis võiks eestlasi enim huvitada ja polnud just raske jõuda järeldusele, et kuigi www.aitainimest.ee või www.teadmisimaailmast.ee võiksid mingit kontingenti tõmmata, istuks pool elanikkonda tulevikus suurema osa oma ajast lehekülgedel nagu www.tasutaporno.ee või veelgi enam www.tasutaviin.ee. Aga vaadates tänaval teismelisi rullnokkasid oleks ilmselt väga populaarne ka juba näiteks www.piltejüripeenisest.ee.

Koolis tehakse meile kõvasti küsitlusi ja teste. Klassivennad ei võtnud hindamistabeleid just eriti tõsiselt, mina see-eest täitsin rõõmuga ära. Üheteist aasta jooksul eelmises koolis nagunii keegi minu arvamust ei küsinud, küll oli tore nüüd õpetajatele ja ainetele tähtsa näoga eri kategooriates punkte laduda. Veel viis kooli psühholoog läbi IQ ja kutsesobivustesti.
Kujutan seda ette 21. kooli võtmes:
"Kas sulle meeldib siin koolis?"
"Ei."
"Aus, aga loll. Trammijuht. Järgmine!
Kas sulle meeldib siin koolis?"
"Jah."
"Valetab nii et suu suitseb, väga hea, tulevane poliitik."
Aga ega ma ka VHKs seda eriti tõsiselt ei võtnud, need testid ei näita minu meelest peaaegu midagi. Ja pealegi - siirust ega heasüdamlikkust ei saa numbritega mõõta. Täitsin veel huvi pärast internetis ühe isiksusetesti. Lõpetades tuli ette kiri: sinu kohta on koostatud 100 leheküljeline isiksuseraport, saad selle kohe meilile vaid 29.95£ eest. No suur tänu, ma võtan kolm tükki. Lakkuge panni, värdjad. Vähemalt oli neil autunnet saata 11 lehekülge näidiseks/hoiatuseks. Tulemused olid: keskmisest introvertsem ja endale/endassehoidvam, emotsioonitum, kaootilisema eluviisiga, avatum, ja pigem tunde- kui mõtteinimene. Mõne vasturääkivuse leidjale rahaline auhind.
Ainuke tore test on see siin.

Esimest korda elus tekkis õhkõrn mõte siiski ülikoolitee kunagi jalge alla võtta.

Matemaatikas seletas õpetaja, kuidas ühte ülesannet tuleb teha mingi raske valemiga, mida nimetati kellegi keerulise nimega sakslase meetodiks. Vaatasin siis selja taga istuvat Joosepit, kes omakorda jälgis apaatselt tahvlil toimuvat ja sõnas siis: "Mulle meeldib indiaani meetod, see on nii, et vastus tuleb ise sinuni. Aga alati vastus ei tule." Word.

Nädala film:
Sügisball, aga leidlikumad lugejad leiavad selle kohta blogist ka pikema artikli.

Akeelah and the bee(2006), tore heatuju- ja perefilm noorest tüdrukust, kelle osalemise ümber üleriigilisel spelling beel ristuvad erinevad inimsaatused ja hoopis tõsisemad teemad, 7.5/10.
The Bourne ultimatum(2007), väga kiidetud ja ülipinev kõrgetempoline põnevik, Jason Bournei identiteediloo kolmas ja ühtlasi tõenäoliselt viimane osa, üks paremaid põnevikke üle pika aja, ehkki kindlasti mitte väärt kohta IMDB 100 parima seas, 7.5/10.
Total recall(1990), kultusfilmiks tõusnud ulmepõnevik ja väga võimalik, et Terminaatori järel tipp-poliitik Arnold Schwarzenneggeri parim film, heade pöörete ja põneva sisuga, 7.5/10.

Comments made

No comments yet

Add comment

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it