Comments

14/07: FILM

Pirates of the Carribean: Dead man's chest
Kariibi mere piraadid: Surnud mehe aardekirst
2006

Esimene osa oli minu jaoks ikka väga suur üllatus. Disney film, küllaltki suure klišeefaktoriohuga projekt, aga tõstis seiklusfilmidele lausa uue lati, olles korraga nii leidlik, koomiline, visuaalselt kui ka tekstiliselt haarav, ning samas põnev ja värskendav. Ja muidugi väärinuks Johnny Depp oma eksentrilise rollisooritusega Oscarit, mida muidugi sellist tüüpi meelelahutusfilmide eest harva antakse.
Kuna mulle järjed tavaliselt ei meeldi, ei teadnud ma, nagu tihtigi enne, mida sellest filmist õigupoolest oodata. Maailm paistis ootavat suve, kui mitte aasta, suurimat kassahitti. Esimesed kommentaarid võõrsilt olid positiivsed ja filmi kiideti lausa (tulevase) triloogia esimesest osast paremaks.
Sellegi poolest oli juba treilerist aru saada, et film on ehitatud Deppi näitlejaande juures loodava huumori ümber ja rikastatud Hollywoodilikult ohtrate eriefektidega.
Võibolla olekski õige alustada näitlejatest. Johnny Depp on seekord tõstetud peategelaseks ja antud talle veelgi rohkem veiderdamisvabadust, mis ka oma potentsiaali sajaprotsendiliselt täidab. Jack Sparrow näol on loodud tõeliselt originaalne ja eristuv, veiderkoomiline ja vägagi laialivalguvalt ebaselgete motiividega tegelane, kelle mängimisel ületab Depp isegi omaenda (üli)kõrgeid latte. Teises osas ongi ta justkui kõiki tegevusliine siduv tegelane, kes vaid endale teada tujude, (sise)tunnete ja võimaluste ajendil kõiki teisi liigutab. Samas saavad hästi hakkama ka Keira Knightley ja Orlando "Legolas" Bloom (jah, see Legolase vari jälitab teda vist terve ülejäänud karjääri, nagu Elijah Woodi Frodo oma). Tegelikult on mõlema piraadifilmi üheks tugevaimaks kohaks olnudki ohtrad muhedad ja värvikad kõrvaltegelased, näiteks pidevalt oma klaassilma otsiv Mackenzie Crook, perekondlike väärtuste liini esindav Will Turneri isa Stellan Skarsgård, kes filmis küll ohtra grimmi all, nagu ka suurima pahapoisi Davy Jones'ina esinev Bill Nighy.
Filmi algus jätab küll natuke soovida, sest lisatud ei ole mitte mingit sissejuhatust ega esimest ja teist osa siduvat stseeninatukest, aga kurat sellega, saame hakkama, elame üle, lähme filmiga edasi. Umbes paarkümmend minutit hiljem on kinosaalitäied inimesi juba naerukrampides, jälgides piraadiseltskonda, eesotas Deppiga, inimsööjaist pärismaalaste eest põgenemas. Esimene vihje, et film tõepoolest on kruvitud paika täpselt kohta, kus saab maksimaalselt kasutada Sparrowd erinevates veiderabsurdsetes olukordades.
Kaks ja pool tundi ei suuda küll hetkeksi tüütada, kuid ideaalmeelelahutuskerguskõrgusel lendava filmi miinusjooneks kujuneb vaikselt loos aina tihenevad loogikavead ja liigne laialiminevus. Esimese osaga, millega võrdlemise mäest lihtsalt mööda ei saa, kõrvutamisest ei pääse, seega tuleb sealt lihtsalt vapralt üle ronida ja püüda neid objektiivselt hinnata. Musta pärli needuses oli lisaks kõigele muule heale ka väga tugev terviklik lugu, teises on märgata, et kõiksugu Deppi ümber loobitavate eriefektide keskel on ära unustatud filmi tervliklik sisuarendus ja siduvus.
Ometi, vaatamata kõigile näilistele ahvatlustele, suudab lavastaja Gore Verbinski siiski filmilaeva veepinnal hoida ja kõik vajakajäämised vähemal või rohkemal määral hea koreograafia ja nutika huumoriga korvata. Samuti on tasemel nii operaatorite, monteerijate kui ka helimeeste töö, kogu tehniline pool on igatahes briljantsuseni paigas.
Veidi kiirelt on läbitud ka lõpuosa, mis peaks teist ja kolmandat filmi ühendama, aga selle korvab juba loodetavasti triloogia viimane teos.
Kokkuvõtteks film pettumust ei valmista, üllatust ka ei tee, aga üdini nauditavad ülikiirelt mööduvad kaks ja pool tundi pakub igatahes. Sparrowst ja piraatidest on kujunenud suurepärane kullaauk, pakkudes nii hiiglaslikku kassasissetulekut kui ka ohtraid kunstilisi võimalusi ning kolmanda osaga võimalust Ameerika kino uue ajastu eriefektimeelelahutuse latt veelgi kõrgemale lükata.
Kuigi tõsi ta on, tänu oma terviklikkusele oli esimene osa kergelt parem, ning teisel ei olnud enam seda värskust ega üllatusmomenti. Liiga palaganiks läks huumor kohati kätte. Aga sellegipoolest kaks pöialt püsti nii Verbinskile kui ka Deppile ja teistele näitlejatele. Lõpuks üks meelelahutuslik superhitt, mis ei ole pinnapealne hollywoodi raha raiskamine, vaid tõesti elamus.
Jäädes pikkisilmi ootama kolmandat osa.

4+

Comments made

Ei ütleks, et teine film jääb esimesele alla. Eelkõige ei saa ma aru, mille poolest loo arendusest vajaka jääb. Ma ütleksin isegi, et järg ületab selle poolest esimest, kuna on lõpplahendust ei oleks osanud ma elu sees ette ennustada. See ongi minu jaoks see, mis teeb filmi loo arenduse eriliseks.
Tõsi, võitlusstseenides oli rohkem komejanti ja nalja nabani, aga see oli ka minu arust parem, kuna see vältis seda, mis oli esimeses osas, ehk seda, et film kippus korra-kaks venima. Esimesel vaatamisel vast mitte, aga teisel-kolmandal küll.
Johnny Deppile enama tähelepanu pööramine hea, kuna tema oli ka see, kelle loole oli filmi lugu keskendunud. Kui Orlando Bloomi näiteks rohkem oleks olnud, oleks ta häirima hakanud (IMO).

Pigem 5- kui 4+, aga eks jäägu igaühele oma enda loll arvamus.
14/07 22:33:46
Jah. Eriti sulle.
14/07 23:29:39
Järjekordne Matrixi skeemil tehtud triloogia: esimene lõpetatakse stoori lõppemisega, film toob kõvasti raha sisse, otsustatakse teha teine film, mille lõpp viitab kolmandale ja siis ka kolmas. Teises osas oli Johnny Depp nagu ikka geniaalne Jack Sparrowna, mulle aga avaldas muljet Keira Knightley hoopis teistsugune näitlemine kui tal tavaliselt (lisaks suutis ta oma hambaid vaos hoida). Muidu oli enam-vähem täiuslik, kuid kui vaja kritiseerida, siis minu arust läks Davy Jones'i ja kõigi nende merekollide teema liiga kaugele. Hiilgavad võitlusstseenid, huvitavad, eriti see threesome veski peal; mõnus ja kaasakiskuv muusika ning hea huumor.
Mõlemad filmid on meistriteosed, teine tundub hetkel lihtsalt natuke parem (mis võib olla tingitud asjaolust, et esimest on mitu-mitu korda nähtud): palju naljakam, ootamatum ja tsipake pikem.
Väga hea film, täitsa kahju oli, kui läbi sai. Jään samuti kolmandat (loodetavasti mitte neljandat ega viiendat) osa ootama ja teisele osale tubli 9/10
15/07 00:22:30
Hmm... käisin kah seda nüüd kinos kaemas ja... pettusin. Päriselt. Ma ei saa aru, miks see kõikidele nii suurt muljet on avaldanud. Ma ei saa öelda, et see on HALB film, sest ta pole. Selle tegemise taga oli siiski suur hulk inimesi ja eriefektid olid tõepoolest ilusad ja veenvad, aga mind ei suutnud see film lihtsalt enda külge haakida. Ei aidanud isegi mitte Depp'i hea näitlemine... või kõikide teistegi tegelaste tasemel näitlemine. Nii palju välku ja pauku... ma olin kinos nagu mingi vanaiminene... aeg-ajalt tukkuma jäädes ja siis jälle vaadates, et "mis nüüd toimub?". Kõik need efektid ja siblimine... lihtsalt tüütas ära. Nad olid super efektid ja põnev siblimine, aga minu jaoks oli see lihtsalt igav. Filmi "nutika huumori" kohta ei oska ma kah musta ega valget öelda, sest ma ei naernud kogu filmi vältel kordagi. Paaris kohas väheke muigasin, aga see oli ka kõik. Ju ma olen siis lihtsalt väga kurb inimene.

Ojah... seega jääb ta kahjuks filmiks, mis ei jäta kuskile mingit sügavamat jälge ja ununeb kiiresti. Soundtrack oli siiski hea. Selle ma ka kindlasti millalgi "hangin".

Selguse huvides võiks ka veel ära märkida, et ma pole mingi piraaditemaatika vihkaja. Samas pole ma ka selle fänn, kuid esimene film mulle vägagi meeldis. Kõvasti rohkem kui järg.

Njah... kahju... oleks palju enamat oodanud. Maitse asi. Tore, kui on palju erinevaid maitseid. Tore, et on inimesi, kellele meeldis uue Star Warsi triloogia kolmas osa kõige rohkem (kuigi ma tahaks nad kõik lihtsalt vaeseomaks kolkida) ja tore, et on inimesi, kellele meeldis Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest.

Ja tulge aga mulle rääkima, et ma ei või kasvõi juba selle pärast filmile madalat hinnet panna, et selle taga seisab metsikult tööd, vaeva ja eriefekte. Aga ma võin. Ja panengi.

6/10
01/08 18:30:42
tere äkki oskate öelda kust saaks saundtrakki kariibi mere piraatide teise osale
30/08 09:06:56
Hmm. No ma usun, et poes on ehk müüa :).

Aga piraatluse mõttes sellistest programmidest nagu soulseek, eMule kindlasti leiab.

Kui on konkreetsemat abi vaja, andke aga teada.
04/09 14:32:55

Add comment

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it